Trichologické vyšetření

Kontaktujte naše odborníky:

MUDr. Michaela Havlíčková MUDr. Michaela Havlíčková

dermatoložka
michaela.havlickova@panaceahairclinic.cz
Stáhněte si informační brožuru:

Obrázek Trichologie

Co je to trichologie?

Trichologie je speciální vědní obor zabývající se problémy s vlasy vzniklý propojením a využíváním znalostí v oborech dermatologie, patologické anatomie, biologie a kosmetiky. Snaží se poskytnout odpovědi na otázku, jak správně udržovat a dle možností i zlepšovat kvalitu vlasů a vlasové pokožky.

Analýza problému a jeho příčin rovná se cesta k úspěšné léčbě

TrichogramTrichologické vyšetření (trichogram) definuje stádium poškození vlasů a pomáhá určit, kdo je a není vhodným kandidátem na případnou transplantaci. Vyšetření již mnoha klientům ušetřilo nemalé částky za transplantace, jelikož byla na základě jeho výsledků zvolena některá z metod konzervativní léčby, která je nesrovnatelně méně finančně náročná.

Jinými slovy, vyšetření trvající přibližně 60 minut a svou cenou odpovídající průměrné večeři pro dva, dokáže ušetřit tisíce korun za špatně zvolenou kosmetiku a desetitisíce za zbytečnou transplantaci.

Je proto důležité dávat si pozor na kliniky, které toto vyšetření svým klientům nenabízí. Evidentně totiž mají větší zájem na vlastním ekonomickém prospěchu než klientovi samotném. PANACEA HAIR CLINIC naopak trichogram zařadila již do vstupní konzultace, abychom svým klientům nabídli vždy takovou metodu léčby, která je pro něj nejvhodnější a finančně nejvýhodnější.

Jak vyšetření probíhá?

Proceduru provádí specialista-dermatolog prostřednictvím dermatoskopu, speciální kamery a softwaru, který je schopný odečíst naprostou většinu patologií vlasů i pokožky, a správně tak určit strategii léčby úbytku vlasů.

Naši odborníci věnují zvýšenou pozornost také celkové anamnéze, jelikož kvalita vlasů je ovlivňována nejen tím, jak se o ně staráme, ale i řadou dalších faktorů ‒ např. genetickou výbavou, výživou, stresem, hormonálními změnami, užíváním léků a podobně. Během vyšetření je proto velký prostor věnován rozhovoru o celkovém zdravotním stavu pacienta, o jeho subjektivním vnímání svých problémů s vlasy a o výsledcích, která od léčby očekává.

Vyšetření trichogramem zahrnuje:
  • Defekt vlasucelkové zhodnocení stavu vlasů, vlasových stvolů a pokožky hlavy
  • určení procentuálního zastoupení folikulárních jednotek podle počtu vlasů
  • výpočet hustoty vlasů v záhlaví a přední a horní části hlavy
  • zjištění rychlosti růstu a denní ztráty vlasů (trichometrie)
  • analýza zastoupení vlasů v jednotlivých růstových fázích (fototrichogram)
  • měření vlasových průměrů a vyhodnocení procentuálního zastoupení velusových, intermediálních a terminálních vlasů
  • rozpoznání přítomnosti anomálních typů vlasů (dystrofické, kadaverózní,…)
  • určení typu alopecie a příčiny zvýšeného vypadávání vlasů